Көптеген адамдар тым көп тұзды пайдаланады. Балалар әсіресе тұздың дәмін татуға бейім, бұл оның жоғары құрамы бар өнімдерге жоғары қажеттілікті тудыруы және өмір бойы сақталатын әдетке бастау қоюы мүмкін. Қазіргі жасөспірімдер фаст-фуд және басқа тұзды тағамды жақсы көреді.
Балалар ағзасындағы артық тұздың теріс салдары:
1. Бүйрек және ұйқы безінің жұмысы бұзылады.
2. Буындарда тұз шөгінділерімен байланысты мәселелер туындайды.
3. Эндокриндік және жүйке жүйелерінің жұмысында іркілістер орын алады.
4. Су-тұз алмасуы бұзылады.
5. Айналмалы қан көлемінің ұлғаюына байланысты жүрекке жүктеме артады.
Ересек өмірде жоғары артериялық қысымның ықтималдығы артады.
Тұздың негізгі бөлігі өңделген тамақ өнімдерінен, мысалы, дайын тағамдардан, шұжықтан, тұздалған ет, ірімшіктен және тұздалған тағамдардан, мысалы, нанда көп мөлшерде тұтынылады.
Күн сайынғы тұзды тұтыну күніне 5 г-нан аспауы керек, бұл бір шай қасықтан аз.
Тұзды тұтынуды қалай азайтуға болады? Ас дайындау кезінде тұз, соя тұзын қоспау керек, үстелге тұз қоймау керек, тұздалған тағамдар тұтынуды шектеу керек; тұз мөлшері төмен өнімдерді таңдау керек.